Japonský velvyslanec Hideo Suzuki pozval u příležitosti návštěvy prof. Akiro Furusawy z Tokijské univerzity v Praze na večeři vědce a odborníky na kvantovou komunikaci spolu se zástupci české vlády. Jedním z hostů byl v Japonské rezidenci také prof. Igor Jex z Katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI).

Prof. Akiro Furusawa je předním japonským odborníkem ve výzkumu v oblasti kvantové optiky a kvantových počítačů a před deseti lety spolupracoval na výzkumu s Univerzitou Palackého v Olomouci. Na Tokijské univerzitě vede Furusawa & Endo Labs.

Po jeho krátké přednášce už hosté v úterý 6. září 2022 diskutovali u večeře, která je předzvěstí užší spolupráce v oblasti vzdělávání a vědy na poli kvantových technologií. Zájem na této spolupráci je jak ze strany japonských hostitelů, tak ze strany českých institucí zastoupených kromě prof. Igora Jexe také předsedkyní Akademie věd ČR prof. Evou Zažímalovou, prof. Radimem Filipem z Palackého Univerzity v Olomouci, ředitelem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT v Praze Ondřejem Velkem, ředitelem Odboru digitální ekonomiky a chytré specializace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Danielem Všetečkou či zvláštním zmocněncem pro vědeckou diplomacii Ministerstva zahraničních věcí ČR Petrem Kaiserem.

V oblasti kvantových technologií je FJFI velmi aktivní. Už několik let je na fakultě možné studovat bakalářský i magisterský studijní program Kvantové technologie. Fakulta se také zapojuje do mezinárodních projektů v této oblasti. Spolupracuje například na vzdělávací části evropského projektu Quantum Flagship nazvané QTEdu Open Master. Kvantové technologie jsou také jedním z podprogramů výzkumného programu Theory v rámci projektu Centra aplikovaných pokročilých přírodních věd (CAAS).