V pondělí 5. září 2022 se na Jaderce setká na 50 předních odborníků v oblasti teoretické informatiky na mezinárodní konferenci Journées Montoises d’Informatique Théorique. Poprvé v historii této mezinárodní akce ji letos pořádá Katedra matematiky (KM) Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze ve svých prostorách v Trojanově 13, a to až do pátku 9. září 2022.

„Skutečnost, že jsme získali možnost konferenci uspořádat, potvrzuje dobrou pověst naší výzkumné skupiny v této oblasti,“ vysvětluje prof. Zuzana Masáková, vedoucí KM, která spolu s dalšími kolegy konferenci zaštiťuje.

První ročník konference, která se koná každé dva roky, se uskutečnil v belgickém Mons, jehož jméno zůstává spolu s francouzštinou součástí názvu akce. Pražská část se kvůli epidemii dvakrát odložila a nyní se koná v hybridním režimu, kdy bude část účastníků přítomna online.

Uspořádání konference podpořila prostřednictvím Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS) Evropská unie. V rámci výzkumného programu Theory se touto oblastí zabývají vědci v podprogramu Kombinatorické a algebraické struktury, teoretická informatika. Do něj jsou zapojeni nejen pracovníci FJFI, ale také pracovníci Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT).

Podrobnější informace o konferenci jsou na jejím webu.