Koncem října 2019 oznámila společnost Google (prostřednictvím článku v Nature), že dosáhla takzvané kvantové nadřazenosti, tedy okamžiku, kdy kvantový počítač provede výpočet řádově rychleji než superpočítač klasické architektury.

Zprávu o úspěchu společnosti Google i reakci asi největšího konkurenta v oblasti vývoje kvantových počítačů – společnosti IBM – přinesla prakticky všechna média. Česká televize si do Studia ČT24 (reportáž v čase 0:17:39) pozvala prof. Igora Jexe, děkana Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) a jednoho z předních českých odborníků na kvantové technologie, mimo jiné také člena strategického poradního sboru evropského výzkumného projektu QuantERA zabývajícího se právě kvantovými technologiemi.

Technologie kvantových počítačů však stále zůstává v plenkách a její praktické využití je ještě vzdálené. Na FJFI patří kvantové technologie mezi důležité součásti výzkumu i studia. Jsou také součástí projektu Centrum pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS), kde je kvantová optika a kvantová informace jedním z podprogramů výzkumného programu Matematika, matematická fyzika a teoretický výzkum (THEORY).